У Довжанському лісомисливгоспі діє 14 лісонасіннєвих баз

Кожне посаджене, дбайливо вирощене та збережене лісівниками дерево – це, без перебільшення, цінний вклад у зелену скарбницю, дарунок майбутнім поколінням, справжня ціна якого визначиться через десятки років. І вимірюватиметься...

Кожне посаджене, дбайливо вирощене та збережене лісівниками дерево – це, без перебільшення, цінний вклад у зелену скарбницю, дарунок майбутнім поколінням, справжня ціна якого визначиться через десятки років. І вимірюватиметься вона не лише у грошовому еквіваленті, тому що ліс – це і частина нашого життя, фактор, який відчутно впливає на екологічний стан навколишнього середовища і на наше здоров’я.

Збереження, охорона, раціональне використання і примноження лісових багатств – це головні завдання, які стоять перед колективом лісівників ДП «Довжанське ЛМГ». Першочерговим за своєю значимістю й актуальністю залишається питання лісовідновлення, створення лісових насаджень в обсягах, що перевищують зруби, покращення їх якісного складу і продуктивність.

У Довжанському лісомисливському господарстві процес відновлення лісу відбувається двома шляхами: штучним та природним. Але, можна твердо сказати, що природне поновлення досить переважає. У 2019 році запроектовано створити 50,5 га лісовідновлення, з них 75% припадає на природне відновлення. Переваги природного відновлення беззаперечні перед штучним. По-перше, зберігається генофонд місцевих екотипів, самосів сам собі вибирає найкращі умови для проростання, формує стабільну кореневу систему. Ще одна суттєва перевага в економічних показниках, тому що відпадає весь розсадниковий комплекс робіт, який займає до 60 % собівартості посадкового матеріалу. Щоб досягти успіхів у забезпеченні майбутніх зрубів достатнім і якісним природним відновленням, потрібно проводити цілий комплекс заходів по сприянню його появі.

Працівники ДП «Довжанське ЛМГ» при рубках лісу забезпечують певні заходи для збереження самосіву та підросту: засівають площі зрубів, проводять сприяння укоріненню сходів, що з’явилися, проводять ліквідацію конкуренції іншої рослинності, а також застосовують рівномірно-поступові рубки, яка забезпечує високу приживлюваність підросту , проводять рихлення поверхні ґрунту, очищують місця рубок, проводить догляд за підростом цінних порід, висаджують культури в місцях, де не відбулося природне поновлення.

Процес природного поновлення лісу, можна конкретно розглянути по унікальній лісотвірній породі наших лісів – дубу скельному, в Довжанському та Загатському лісництвах.

У лісфонді ДП «Довжанське ЛМГ», знаходиться найбільший осередок дуба скельного і культура ведення господарства з цією породою найкраща не тільки в нашій області, а й в Україні. Як правило, до 40 % зрубів відновлюється дубом.

Для створення лісових культур в зоні дубово-букових лісів завжди потрібна значна кількість посадкового матеріалу дуба, бука й інших порід. Підприємство повністю забезпечує себе садивним матеріалом за рахунок двох лісових розсадників, які знаходяться в Довжанському та Загатському лісництвах. За попередні роки щорічна кількість сіянців становить у середньому 300 тис.шт. таких порід як дуба звичайного, скельного та північного, ясена звичайного, клена-явора, горіха грецького та чорного каштана та інших.

Результатом такого майбутнього лісу є заготовлене якісне насіння з ПЛНД (постійних лісонасінневих ділянок) у Загатському лісництві. Так, справді, недарма кажуть – ліс починається з насінини. З метою забезпечення лісокультурного виробництва високоякісними посівним та садивним матеріалами, що мають цінні спадкові властивості, на підприємствах лісового господарства створюються постійні лісонасіннєві бази на генетико-селекційній основі. Таких об’єктів ПЛНД у Довжанському лісомисливському господарстві налічується 14. Це ділянки таких лісових порід як дуба скельного, бука лісового, каштана їстивного та модрини європейської. Але, можемо сказати, що найбільше виконують свої функції об’єкти ПЛНД дуба скельного. До прикладу, у минулому 2018 році, працівниками Загатського лісництва зібрано 6600 кг жолудя дуба скельного. В подальшому це насіння було висіяне в лісовому розсаднику цього ж лісництва, а також було створено лісові культури методом посіву.

Отож, підводячи підсумки, можна сказати, що багаторічний досвід, накопичений лісівниками ДП «Довжанське ЛМГ» по лісовідновленню зрубів у дубово-буковій зоні з участю дуба скельного, заслуговує вивчення і широкого використання на площах з дубом скельним та іншими зрубами, залишеними під природне відновлення. І відповідно,75% площ, які заліснені за сприяння природному поновленню, говорить про те, що господарство ведеться на засадах сталого та невиснажливого лісокористування.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар:


(I can not read the code)