Самовільні рубки

Самовільні рубки є болючою темою не тільки для лісової охорони але і для системи охорони праці. Лісопорушники завдаючи шкоду лісовому господарству інколи розплачуються за це найдорожчим – власним здоров’ям або навіть життям....

Самовільні рубки є болючою темою не тільки для лісової охорони але і для системи охорони праці. Лісопорушники завдаючи шкоду лісовому господарству інколи розплачуються за це найдорожчим – власним здоров’ям або навіть життям. Проводячи крадіжку деревини, вони забувають, що лісозаготівельні роботи є не тільки важкими але і небезпечними. Зваблені безоплатною наживою, представляють звалювання лісу простою роботою, яка на самому ділі сповнена несподіваних, смертельних небезпек. Згідно даних у 2015 році під час проведення самовільних рубок було смертельно травмовано четверо людей. Кількість травмованих тільки можна здогадуватись. З початку 2016 року, спостерігаючи за значним ростом кількості самовільних рубок, тільки за перші п’ять місяців, відомо вже про чотири смертельні випадки. Громадяни, які здебільшого вимушені ставати на дорогу незаконної заготівлі деревини, із-за життєвої скрути, піддаються ризику травмування та під загрозу власне життя. Важко критикувати коли бачиш із якою бідою стикається сім’я потерпілого. Не маючи жодної підтримки або компенсацій людина втрачає працездатність або ще гірше, коли залишає свою сім’ю наодинці із бідою втративши власне життя.

ДП «Довжанське ЛМГ» як найбільший лісокористувач району, проводить лісозаготівлі як власними лісозаготівельними бригадами так і передаючи  право на проведення лісозаготівель підрядним підприємствам. Для підписання договору на проведення лісосічних робіт, попередньо вивчається наявність дозволу та інших документів для проведення даних робіт суб’єктом підприємницької діяльності (СПД).  Підписавши поговір та приступивши до проведення робіт, СПД не виходять з поля зору спеціалістів та посадових осіб держлісгоспу. Організовуються спільні оглядові комісії, з представників  ДП «Довжанське ЛМГ» та представників СПД, для аналізу стану умов праці, дотримання правил та вимог охорони праці, дотримання лісівничих вимог, відповідність виконання робіт згідно технічної документації та багато інших питань. Результати проведеної роботи фіксуються а Актах огляду, виявлені недоліки вказуються керівнику робіт, які він зобов’язується виправити. За власними лісозаготівельними бригадами зі сторони керівництва лісгоспу особлива увага.  Для того щоб працівника допустити до проведення небезпечних робіт, та в самому процесі виконання ним роботи, необхідно проводити повний комплекс заходів, встановлених вимогами нормативних актів з охорони праці та трудового законодавства.

 На сьогоднішній час дуже важко змінити ставлення і розуміння важливості цього постійного процесу забезпечення безпечної праці – процесу збереження здоров’я та життя людей. Охорона праці, зазвичай, сприймається як формальність і не сприймається як необхідність для самої людини. Повнота поняття охорони праці повинна сприйматись не як сукупність нудних правил, не як рамки для волі людини, не як асоціація з носінням захисної каски яку вимагає начальник. Впевнений, якщо навіть просто прочитавши про статистичні дані смертельних випадків, звернути увагу за яких умов вони сталися, і висновки по цьому, заставлять задуматись. Вимоги і правила охорони праці були написані «кров’ю» людей які своїм випадком застерігають всіх інших. Можна критикувати сьогоднішній стан в державі і оправдувати свої дії підняттям тарифів або відсутності високооплачуваної роботи, але не забувати, що життя не купиш за гроші і ніякі блага не замінять для рідних близьку їм людину.

Провідний інженер з охорони праці

Поковба Павло Васильович

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар:


(I can not read the code)