Напередодні лісокультурної кампанії

Лісівники Довжанського лісгоспу зовсім скоро розпочнуть один з найважливіших етапів своєї діяльності – посадку лісу, створення лісових культур. Загалом навесні 2018 року лісівники ДП «Довжанське ЛМГ» запланували створити 97,6 га...

Лісівники Довжанського лісгоспу зовсім скоро розпочнуть один з найважливіших етапів своєї діяльності – посадку лісу, створення лісових культур. Загалом навесні 2018 року лісівники ДП «Довжанське ЛМГ» запланували створити 97,6 га лісових культур.

Для цього готуються площі під заліснення -  «зруби» минулих років.  Планується створити 60,1 га лісових культур  шляхом сприяння природному поновленню,а на площі 19,1 га -  провести доповнення.  Садивного і посівного матеріалу на підприємстві достатньо. Так, минулого 2017 року, згідно осінньої інвентаризації  створено  427,9 тис. шт. стандартних саджанців. Наявні саджанці господарсько-цінних та основних лісоутворюючих   деревних порід: бука лісового, дуба звичайного та скельного, дуба червоного,  ялини звичайної, модрини європейської, горіха грецького та чорного, ясена звичайного, клена-явора  та багато інших порід.

Подбали працівники лісгоспу і про лісокультурний інвентар: мотики, лопати, сокирянки, відра та рукавиці. Весь цей інвентар щорічно закуповується лісничими перед посадкою. На період посадки залучаються робітники на цивільно-правових угодах. Впродовж останніх років ДП «Довжанське ЛМГ» щороку заключає такі договори майже з двома десятками громадян, які мають чималий практичний досвід у цій справі.

До створення молодих лісів з кожним роком залучається дедалі більше людей, із числа громадського активу в тому числі: шкільні лісництва, працівники органів влади районного рівня, колективи сільських рад та багато інших організацій.

Ще з минулого року лісівники ДП «Довжанське ЛМГ» подбали про лісонасінневий фонд : заготовили 5460 кг. лісового насіння, з них -  5450 тис.кг – жолудів  дуба звичайного та скельного.

      Значна  увага з боку інженерного складу та лісничих лісництв приділяється догляду за постійними лісонасіннєвими базами, заготівлі, обліку, зберіганню насіння, яке  отримане з зазначених об’єктів, та його подальше використання – створення лісових культур. Так, у 2017 році в Загатському лісництві зібрано 3500 кг з постійної лісонасінневої ділянки.  

Приділяється належна увага лісовим розсадникам лісгоспу. Таких у лісгоспі є два: Загатський лісовий розсадник, площею 1.8 га та Довжанський лісовий розсадник,  -  0.8 га.Основною вимогою та завданням керівництва підприємства є підвищення якості та виходу садивного матеріалу, декоративних рослин.

 Виробничих питань в ході лісокультурних робіт виникає безліч, але завдяки професійності і завзятості спеціалістів підприємства розв’язують проблемні ситуації, вузькі питання виробничого циклу обговорюють колегіально ці питання, проводять розрахунки щодо ефективності заходів та, як завжди, знаходимо правильне рішення. Тож, немає невирішувальних проблем якщо колектив дуже хоче їх вирішити. Лісівники  працюють на результат, для майбутніх поколінь, для держави в цілому.     

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар:


(I can not read the code)