НА ПОРОЗІ РЕФОРМ

На недавніх  обласних змаганнях по визначенню кращого вальника лісу голова обласної державної  адміністрації  Геннадій Москаль відзначив, що окрім справедливої критики на адресу лісівників повинні  бути...

На недавніх  обласних змаганнях по визначенню кращого вальника лісу голова обласної державної  адміністрації  Геннадій Москаль відзначив, що окрім справедливої критики на адресу лісівників повинні  бути сказані і такі, які відновлять добре ім’я чесного трудівника основної галузі краю. Разом із країною ми однаково переживаємо злети і удари долі, гіркоту заслуженої  та й не завжди справедливої критики.

Колектив державного підприємства «Довжанське лісомисливське господарство» своє професійне свято має чим зустріти у виробничій діяльності та  у соціальній сфері. Ми успішно справляємося із поставленими завданнями. Яскраве і красномовне цьому свідчення цифри. Нами  вже перераховано до державного бюджету 5325,6 тисячі гривень. Водночас, до місцевого бюджету – 1220,2 тис. грн. Сплачено єдиного соціального внеску  1524,2 тис. грн.  Реалізовано лісо продукції на 20571 тисячу гривень.

Серед основних показників – рівень попенної плати – 2458,1 тис. грн. Всі  ці перелічені показники носять тільки проміжний характер – нехай вони  і мають  плюсовий  характер, тобто, практично випереджають намічені на даний період року показники.  При цьому є  серйозне підґрунтя зберегти взяті темпи робіт, щоб вийти на кінець року на більш високі показники. Щоб підсумувати цифрову сторону нашої діяльності, слід обов’язково додати ще кілька ключових показників. На сьогодні середня заробітна плата  в ДП «Довжанське ЛМГ»  складає 4628 тисяч гривень. В районі  мало хто може  продемонструвати такий рівень.

Маємо так само чим відповісти на постійні закиди наших огульних критиків, які неправомірно стверджують, що в лісі тепер проводяться тільки рубки. А лісівники не займаються лісовідтворенням.  Це далеко не так.  Уже посаджено лісових культур на 36,9 гектара. Відбулося природне поновлення на 69,5 га та доповнення лісокультур на 34 гектарах. Багато в чому хибне уявлення нібито лісівники не  проводять лісо відновлювальні роботи пов’язане з тим, що на лісництвах не маємо на постійній  основі лісокультурні  бригади. Але така вже сучасна економічна специфіка. Ми зуміли освоїти нові, або вірніше буде сказати старі, забуті за радянського періоду методи господарювання  у  царині лісовідтворення, що дає н менший ефект.

Час виставляє нові пріоритети, нові  вимоги і ми стараємося  адекватно відповідати на них. До таких належить  проведення аукціонних торгів  із продажу необробленої сировини. Це створює прозорий механізм ціноутворення, розвиває конкурентні  основи економічної діяльності. Наше підприємство виставляє на торги всю заготовлену підприємством необроблену деревину  в обсязі  її квартальної заготівлі.

Ми маємо цілий ряд  соціальних партнерів, які користуються  нашою продукцією. Мова про загальноосвітні школи та дошкільні навчальні заклади, які в  період опалювального сезону  забезпечують себе теплом спалюючи дрова.

В цьому році наше підприємство одним із першим  у галузі на Закарпатті пройшло процедуру міжнародної сертифікації лісів, що відповідно підтверджує  готовність працювати  у європейських умовах господарювання.

Попри те  лісова галузь украй потребує реформування. Як нещодавно заявила виконуюча обов’язки керівника Держлісагентства України Христина  Юшкевич «Зараз спільно з науковцями ми працюємо над комплексною програмою, яка дозволить впровадити нові методи лісорозведення та лісовідновлення, вдихнути нове життя в українські ліси. За дорученням уряду робоча група при Держлісагентстві, куди входять представники влади, громадських екологічних організацій, науковці та експерти  Світового банку, вже напрацювала  інноваційні зміни до Санітарних правил у лісах України».

Є напрацювання і по ряду інших  напрямків діяльності у лісовій галузі.

Для нас , скажімо так само є надзвичайно важливою створення нової мисливської служби на зразок Національної поліції. Уже прозвучала їїанонсація  та окреслено  ймовірні  функції, до яких зокрема передбачено включити  боротьбу з браконьєрством, моніторинг якості ведення  справ у мисливських угіддях та навчання мисливців.

Будь-який розвиток і прогрес неможливий без  змін. Цілком очевидно, що з реформами в галузі  ми дещо відстали, проте зміни  необхідні і їх не варто відкладати у довгий ящик.

Василь ЛЕДНЕЙ,

Директор ДП «Довжанське лісомисливське господарство.

Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар:


(I can not read the code)